Russisch

Onze ervaring leert dat de woorden ´Rusland´ en ´Russisch leren´ niet bij iedereen dezelfde positieve associaties en reacties oproepen als bijvoorbeeld ‘Spanje’ en ‘Spaans leren’.

Wij vinden dat onterecht! Rusland is een heel fijn land en met enige kennis van de taal wordt het makkelijker om dat te gaan zien.

Het leren van Russisch is daarnaast een persoonlijke verrijking, vooral als het kan worden gevolgd door een vakantie, een businesstrip naar Rusland of door een kennismaking met de Russische cultuur, literatuur en muziek.

Wij weten hoe leuk het in Rusland is en hoeveel nieuwe deuren er voor je open zullen gaan wanneer je je in Rusland verstaanbaar kunt maken; al is het maar een klein beetje. Onze ex-cursisten kunnen dat beamen.

Wij bogen op meer dan dertig jaar ervaring met het geven van Russische lessen met de meest uiteenlopende doelen aan evenzoveel verschillende personen en groepen.

Russisch is momenteel de moedertaal van zo’n 140 miljoen mensen. Rusland is niet het enige land waar je met Russisch terecht kunt. De taal is tegelijkertijd lingua franca in voormalige Sovjetrepublieken, zoals Kazachstan, Kyrgyzstan, Georgië, Armenië, Oekraïne, Oezbekistan enzovoorts. Uiteraard moeten we hier rekening houden met terechte gevoeligheden aangezien Russisch lange tijd de talen in de betreffende landen heeft onderdrukt. Maar de ervaring laat duidelijk zien dat mensen liever Russisch spreken dan dat ze helemaal niet communiceren.

Voor Russisch bieden wij de volgende cursussen aan

1. Russisch voor beginners

Je wordt in betrekkelijk korte tijd naar het zelfredzaamheidsniveau gebracht. Aan het eind van de cursus kun je je voorstellen, een kort kennismakingsgesprekje voeren, iets bestellen in een restaurant et cetera.  Als je een echte beginner bent, dan is de eerste stap natuurlijk het Cyrillische alfabet. Het leren daarvan valt de meeste cursisten minder zwaar dan ze van tevoren denken. Vervolgens kan er begonnen worden met de communicatieve lessen die gericht zijn op spreken en luisteren. Grammatica wordt aangeboden op een manier die bij je past. Naast de standaardcursus zijn er uiteraard allerlei maatwerk-cursussen mogelijk. Neem gerust contact met ons op.

2. Onderdompeling in het Russisch, de immersie-aanpak

Deze cursus bestaat uit lesblokken per één week. De cursist volgt alleen of in een tweetal al naar gelang de behoefte en het uithoudingsvermogen vier tot zes uur les per dag. Tijdens de lessen zal veel Russisch worden gesproken. De lessen kunnen plaatsvinden bij de cursist thuis of in-company. Tevens is het mogelijk om de lessen te volgen bij de Paters van Rolduc in Kerkrade of op bedrijventerrein C-Mill in Heerlen.

Indien je het Russisch al in meer of mindere mate beheerst, dan zal voor aanvang van de onderdompelingscursus een gratis intakegesprek worden afgenomen. Op basis daarvan en op basis van je eigen wensen, zal worden bepaald welk lesboek het beste bij je past.

De onderdompelingscursus is zowel voor zakenmensen als voor de liefhebber in te vullen.

3. Russische conversatie

Deze cursus is bedoeld voor gevorderden, dat wil zeggen voor degenen die het Russisch minimaal op niveau B1- beheersen. Tijdens deze cursus wordt gesproken, geschreven en geluisterd aan de hand van thema’s die op basis van de wensen van de cursist(en) worden geselecteerd. In deze cursus wordt voortgebouwd op reeds bestaande taalvaardigheden, deze worden verbreed en verdiept, waarbij er telkens plaats wordt gemaakt voor nieuwe grammatica en verder begrip van de Russische taal en cultuur. Converseren op B2-niveau zal binnen handbereik liggen.

4. Russisch voor op reis

Dit is een kortdurende cursus waarbij vaardigheden centraal staan voor als je als toerist naar een Russischtalig land op reis gaat. In de lessen wordt aandacht gegeven aan het alfabet zodat je technisch leert lezen. Je kunt dan uitgangsborden en menukaarten lezen en de weg vinden op straat en in de metro.

Naast het aanbod aan taalcursussen Russisch bieden we ter kennismaking en/of vergroting van de kennis van het land de volgende lezingen aan:

– Heden en verleden

– Cultuur, literatuur en natuur

– Geopolitiek, economie en zakendoen